NYOLCSZEMKÖZT A SZŐLLŐS TESTVÉREKKEL
Bemutatkoznak a NIVELCO SE ifjú síversenyzői
 
Mikor versenyeztetek először?
Szőllős Benjamin: – Háromévesen – válaszolta Benjamin, a Nivelco SE versenyzője, aki október 27-én tölti be a huszonegyedik életévét.
Szőllős Barnabás: – Nagyjából ugyanakkor kezdtünk el síelni, talán én egy kicsit fiatalabb lehettem – vette át a szót Benjamin öccse, Barnabás, aki decemberben lesz tizenkilenc éves, és szintén a Nivelco SE versenyzője.
Szőllős Noa: – Nagyon fiatal voltam, mikor először lécre álltam, mert a bátyáim akkor már síeltek és versenyeken is indultak, én pedig mindenképpen szerettem volna utolérni őket. – Noa februárban lesz 15 éves, és ő a Nivelco SE harmadik versenyzője.
Akkor nem sokat vártatok a bemutatkozásra.
Szőllős Benjamin: – Amint léc került a lábunkra, rögtön versenyeken indultunk, igaz, itthon csak nagyon ritkán, eleinte leginkább Ausztriában álltunk rajthoz.
 
Kötelező volt a síelés?
Szőllős Barnabás: – De még mennyire! Édesapánk rengeteget tanított minket, s mivel síedző, nem sok beleszólásunk volt a sportágválasztásba.
Szőllős Noa: – Nekem természetes volt, hogy nagyon sokat vagyunk havon, szeretem a hideget és a gyönyörű havas tájat.
Szőllős Benjamin: – A háttér, a lehetőség adva volt, nem is lehetett kérdés, milyen irányba indulunk el, de azt hiszem, mindhármunk nevében mondhatom, ezt a legkevésbé sem bánjuk, hanem csakis hálásak lehetünk érte. Egyébként pedig sok sportot kipróbáltunk, megvannak a hobbijaink.
Mégpedig, milyen sportokat próbáltatok még ki?
Szőllős Benjamin: – Tenisz, windsurf, futás, biciklizés. Elsősorban ezeket a sportágakat űzöm, igaz, a teniszre már nem nagyon jut idő.
Szőllős Barnabás: – Régebben sokat játszottunk együtt, most már inkább csak biciklizem és erősítek. Imádok síelni, de néha jó kicsit kiszakadni az egyhangúságból, ráadásul mindkettő kifejezetten jó edzésnek is, mivel a fizikai erőnlét és a nagy munkabírás elengedhetetlen a futamokon, amikor nagy sebességgel jövünk le a hegyről, miközben kerülgetjük a kapukat. Egyébként indultam már bicikliversenyen is, amit nagyon élveztem, már csak azért is, mert nagyjából nyolcvan induló közül az első harmincban végeztem. De ez még nem jelenti azt, hogy váltanék. Maradok a síelésnél.
Szőllős Noa: – Én szeretek lovagolni és teniszezni, de kiegészítő sportként talajakrobatikára és atlétikára is jártam. Idén nyáron egy egészen másfajta sportágban is jártasságot szereztem, sikerült a haladó búvár vizsgám, és a nyaralás alatt merülés közben találkoztunk teknősökkel, delfinekkel és cápákkal.
Melyik versenyszám a kedvencetek?
Szőllős Barnabás: – Talán a műlesiklás, biztos, hogy egyelőre az megy a legjobban, az a legerősebb versenyszámom, de kipróbáltam már a Super G-t (SG) és a lesiklást is, és kifejezetten tetszett, nagyon élveztem, úgyhogy majd kiderül. Igazából a legfontosabb, hogy sokat fejlődjek, mert van még mit tanulni, ráadásul még fiatal vagyok. Pontosan tudom, hogy az erőnlétemen, az állóképességemen és a síeléstechnikámon is javítanom kell még.
Szőllős Benjamin: – Nekem a műlesiklás és az óriás-műlesiklás az erősségem, mert ezekben a számokban a technika a leglényegesebb.
Szőllős Noa: – A SG a kedvencem, mert amikor először álltam SG síre és megéreztem a sebességet, amit ezzel a léccel el lehet érni, az nagyon megtetszett. Egyelőre kevés versenyem van ebben a számban, ezért a GS (Giant Slalom) a másik nagy kedvenc.
Milyen az élet Alsó-Ausztriában?
Szőllős Benjamin:Waidhofen an der Ybbs mármár a második otthonom. Az ötéves kereskedelmi akadémián most fogok érettségizni, előtte az általános iskolában már felváltva jártam magyar és osztrák iskolába. Érettségizni is németül fogok. Egyébként ebben az iskolában kiválóak a lehetőségek, mind tanulás, mind síelés szempontjából itt minden a fejlődést szolgálja. December közepétől húsvétig, vagyis a versenyszezon idején nincs iskola, csak az edzések és versenyek, ami jelentősen megkönnyíti a munkát.
Szőllős Barnabás: – Önálló háztartást vezetünk, a szüleink Magyarországon élnek, onnan támogatnak minket, de nagyon szeretünk itt lenni. A tanárok, az edzők, az iskola mind értünk, diákokért van, nem probléma, ha valaki külföldről jött, segítenek beilleszkedni, és maximálisan támogatnak minket abban, hogy jó síelők legyünk, pedig nem nekik szerezzük a dicsőséget.
Szőllős Noa: – Idén kezdtem Waidhofenben az iskolát, és nagyon tetszik ez az élet. Én még kollégiumban lakom, nagyon jó a közösség. Az iskola fárasztó, mert reggeltől estig bent vagyunk, de nemsokára kezdődnek a havas tréningek, addig belehúzunk a tanulásba.
Mennyire vagytok elégedettek az előző szezonnal?
Szőllős Barnabás: – Általában évente negyven versenyen indultunk el, de nekem idén egy kicsit nehezebben indult a téli szezonom, mert december közepén egy edzés végén eltörtem a kulcscsontomat, így hat hét kényszerpihenőre szorultam. Ezzel együtt úgy érzem, hogy összességében nem volt egy rossz szezon, sokat fejlődtem a gyors számokban, és a pontjaimon is tudtam javítani.
Szőllős Benjamin: – Én is elégedett vagyok a tavalyi szezonnal, ami a Téli Olimpia szempontjából nagyon fontos volt, mert a megcsúszott pontok már beszámítanak a kvalifikációba. Mindkettőnk bemutatkozása jól sikerült a SG és lesikló versenyeken. Sokat fejlődtünk technikailag, és javítottunk a FIS pontjainkon is, ezért sikerült „A” kvalifikációs szintet elérnünk a jövő évi Téli Olimpiára.
Szőllős Noa: – Serdülő másodévesként a legeredményesebb szezonomat zártam, sok szép kupával és emlékkel búcsúztam a 2016/2017-es téltől. Nemzetközi serdülő versenyeken is sikerült többször a dobogó legfelső fokára állnom, Kanadában még a Magyar Himnuszt is eljátszották a tiszteletemre, ami fantasztikus élmény és nagy megtiszteltetés volt. Remélem a tanáraim és az edzőim is meg voltak elégedve velem, és idén majd az új iskolában is sikerül bebizonyítanom, hogy érdemes egy magyar síelővel foglalkozni.
Hogyan kezdődött a 2017/2018-as idény?
Szőllős Barnabás: – Kiválóan. A nyár elején két hetet töltöttünk Norvégiában, az alsó-ausztriai válogatott csapattal sikerült együtt tréningeznünk, a nyár további részében pedig erőnléti edzéseket végeztünk. Idén nyaralásra is jutott idő a családdal, Egyiptomban voltunk búvárkodni, mert nálunk a pihenés is aktív. Egy hetet töltöttünk ott, láttunk teknősöket, delfineket és cápákat. Nagyon jól éreztük magunkat, de a nyárnak vége, és a héten végre mehetek a Mölltaler gleccserre síelni, szerencsére most elég jók a hóviszonyok.
 
Mennyit segítetek egymásnak? Illetve milyen testvérként egymás ellen versenyezni?
Szőllős Noa: – Nekem óriási segítség, amikor a testvéreimmel együtt tudok edzeni. Más keresi az alkalmat, hogy nála jobb síelőktől tanulhasson, hogy pl. világkupás versenyzőkkel síelhessen együtt, nekem pedig adott a lehetőség, és ezt igyekszem ki is használni.
Szőllős Benjamin: – A síelés egyéni sport, úgyhogy a felkészülés, a képzés is leginkább egyénileg, pontosabban csak az edzővel zajlik. Mivel más a testfelépítésünk, más edzésmunkára van szükségünk, vagyis nem is lenne megoldható, hogy mindig közösen készüljünk. A havas edzéseken legtöbbször együtt csúszunk, olyankor húzzuk egymást. Azt pedig csak az eredmények döntik el, melyikünk a jobb.
Szőllős Barnabás: – A verseny az verseny, nincs testvériesség. Mindketten győzelemre törekszünk. Mivel én vagyok a fiatalabb, régebben rendre alulmaradtam, de az utóbbi időben ez már nem olyan egyértelmű. Igyekszem az edzéseken megszorongatni a bátyámat, nagy motiváció ez nekem.
Mik a célok a következő szezonban?
Szőllős Noa: – Mivel még növésben vagyok évről évre új felszerelést, hosszabb síléceket kapok. Szezon elején ezt meg kell ismerni és be kell síelni, hogy mire kezdődnek a versenyek a léc is jól csússzon. Remélem az előttem álló szezon is legalább olyan sikeres lesz, mint az előző volt, és akkor elégedett lehetek a munkámmal.
Szőllős Barnabás: – Az olimpiáról szól a következő fél év, nekem is ez a nagy vágyam, remélem, sikerül kijutni. A legszebb persze az lenne, ha mindkettőnknek sikerülne, és Dél-Koreában együtt képviselhetnénk Magyarországot. Mi lennénk a legboldogabbak. No meg édesapánk.
 

 

 

NIVELCO Magazin  // 2017/1

 

 

A NIVELCO SE versenyzői a világ TOP 200-ban!
 

 

 

Legutóbbi magazinunkban még csak arról számolhattunk be, hogy a NIVELCO SE ifjúsági versenyzői a szlalom szakágban nagy lépést tettek az olimpiai kvalifikációhoz, a szezon eleji dél afrikai versenysorozaton. Azóta eltelt egy teljes téli idény, és nagyon jó hírekről számolhatunk be. A NIVELCO SE fiatal csapata egészen kimagasló eredményeket ért el, és a három versenyző sorra döntötte meg a korábbi magyar rekordokat!

 

Szőllős Noa, korosztályának legígéretesebb tagja, U14 kategóriában idén immár ötödször, nagy fölénnyel nyerte meg a muraui területi kupasorozatot, és bravúros győzelmekkel és dobogós helyekkel a stájermárki kupasorozatban a második helyen végzett. A magyar bajnokságon csak egy számban indult, amit szintén megnyert.

Szőllős Noa műlesiklásban (SL) aranyérmes lett, óriás-műlesiklásban (GS) első és harmadik helyezéseket ért el. Szuper óriás-műlesiklásban (SG) és alpesi összetettben (AC) pedig egyaránt ezüstérmet szerzett. Korábban egyedül testvéreinek, Barnabásnak és Benjaminnak sikerült a magyar válogatottból egy-egy dobogós helyezést elérniük.

Hihetetlen jó érzés volt Szőllős Noát a NIVELCO SE fiatal tehetségét minden verseny után a dobogón köszönteni!

A szezon során dobogós helyezéseinek száma meghaladta a harmincat. A kiváló eredmények túlszárnyalták a várakozásokat, így Noa a nemzetközi versenyeket is beleszámítva, tizenhatszor állhatott fel a dobogó legfelső fokára!

Szőllős Noa, a NIVELCO SE 14 éves versenyzője, magyar válogatottként indult a három napos rendezvénysorozaton.

Már az első versenyen bebiztosította, hogy Kanadában is tartsanak tőle az ellenfelek, mert nagyszerű eredményt ért el a számára szokatlan havon is, így a dobogó második fokára léphetett fel a szlalom (SL) versenyen.

Korosztályában több mint 120-an indultak, így a második napi parallel szlalom (PSL), ami a világkupák legújabb versenyszáma, hatalmas ünneppé változott számunkra! Noa korábban még soha nem indult ilyen nagy versenyen ebben a versenyágban, és hatalmas csatában végül 10 menetben a harmadik helyezést érte el!

Az eseménysorozat csúcspontja a NIVELCO SE fiatal versenyzőjének az utolsó napon megrendezett óriás műlesiklás (GS) volt, ahol mindkét futamban a legjobb időeredménnyel – közel három másodperces előnnyel – tudta megnyerni a Whistler kupát! A dobogó tetején, ahova a magyar zászlót is kivihette magával, eljátszották tiszteletére a magyar himnuszt!

Alig egy évvel ezelőtt álltak először lesikló síre a NIVELCO SE még ifjúsági korú versenyzői, Szőllős Barnabás és Szőllős Benjamin, akik korábban már ugyan indultak Szuper-G versenyeken, de a lesiklás teljesen új volt számukra.

Ezért a legnehezebb utat kellett választani a NIVELCO SE sportolóinak, versenyről versenyre járni és az ottani futamokat edzésként felhasználni.

Szépen sorban jöttek is sikerek, de Barnabás decemberi kulcscsonttörése hosszú időre meggátolta a felkészülését.

Benjamin közben tovább járta a lesikló és Szuper-G versenyeket, aminek hamarosan meg is lettek  az első nagyszerű eredményei. Szőllős Benjamin kiváló versenyzéssel egy cseh versenysorozat után, a világranglista elit csoportjában találta magát a 141. helyen. Ezt bátran nevezhetjük történelmi eredménynek, hiszen ezeket a pontokat még csak megközelíteni sem tudta ez idáig senki a magyar férfi sísportban!  Barnabás is  felépült január végére, és elkezdte szállítani a ragyogó Szuper-G eredményeket.

Az olimpiai kvalifikáció meghatározta az idei versenyprogramjukat a NIVELCO SE versenyzőinek és ezzel az edzésmunkájukat is. Annak ellenére, hogy a korábbi legjobb számaikra nem edzett a két fiú, a hat lehetséges magyar bajnoki címből ötöt megnyertek. Szőllős Benjamin mindhárom ifjúsági bajnoki címet és a felnőtt óriás bajnoki címet nyerte el, öccse Szőllős Barnabás pedig a felnőtt összetett szám bajnoka lett!

A bajnokság után folytatódtak a lesikló és Szuper-G versenyek, ahol újabb és újabb történelmi sikereket értek el a NIVELCO SE versenyzői!

A szezont a március végi versenyekkel koronázták meg, ahol is alpesi kombinációban minden várakozást felülmúlóan a világranglista legjobb 250 verseny­zője közé küzdötték fel magukat.

A hab a tortán a montenegrói bajnokság volt, aminek a szlalom számait felváltva nyerték meg,  és az óriás versenyeken rendre a második helyezést érték el, ezzel az eredményes szerepléssel ismét bebiztosították a magyar versenyzők között az abszolút vezető pozíciójukat.

OFFICIAL SPONSORS:    © 2020 NIVELCO Racing Team // NIVELCO Process Control Co.  All rights reserved. Last update: 19.08.2020

 

   © 2020 NIVELCO Racing Team // NIVELCO Process Control Co.  All rights reserved.

OFFICIAL SPONSORS:

© 2019 NIVELCO Racing Team // NIVELCO Process Control Co.  All rights reserved.

OFFICIAL SPONSORS:

 

© 2019 NIVELCO Racing Team // NIVELCO Co.  All rights reserved.