Síelés havon és vízen
 
A felkészülési időszak örömei és kihívásai
 
 
A NIVELCO versenycsapata a jól sikerült nyári felkészülés után türelmetlenül várja a havas szezon kezdetét.
A munka, mint minden évben, végtelennek tűnő alapozó edzésekkel kezdődött ezen a tavaszon is. Hosszú órák a kerékpáron, vagy magányos futások az erdőben – mind a későbbi sikeres szezon alapját képezik. A legjobban felépített ház sem áll meg szilárd, kifogástalan alapok nélkül!
A megszokott módon, idén is az osztrák gleccsereken kezdődött a havas felkészülés, majd a csapat számára új helyen, a franciaországi Les 2 Alpes (Les Deux Alpes) 3600 méteres csúcsai között folytatódott.
Ebben a szakaszban a fő hangsúly az új felszerelések kiválasztásán, majd tesztelésén volt. Szőllős Noa immár a felnőtt FIS verseny szabályainak megfelelő sílécekre váltott, míg a fiúk több márka kipróbálásával kezdték meg a 2019/2020-as szezont.

Lehet bármilyen meleg a nyár, a NIVELCO versenyzői ilyenkor is megtalálják a lehetőséget a síelésre! A speciális erősítő és koordináció-javító edzések mellett idén – a korábbi évekhez képest – nagyobb hangsúlyt kapott a vízisí és a wakeboard. Budapest környékén számos wakeboard pálya nyílt az elmúlt években, és ezeken nagyszerűen lehet a síeléshez hasonló mozgást gyakorolni, akár 35 fokos hőségben is. A nemritkán 15 métert meghaladó ugrások és a különböző pályaelemeken kivitelezendő csúszások – a bátorságpróba mellett – nagyban javítják az egyensúlyérzéket, ami elengedhetetlen a síversenyzéshez.

További gyakorlási és edzési lehetőséget biztosított, hogy a nyár második felében a csapatnak kedvező alkalom adódott egy saját sporthajó megvásárlására, és így versenyzőink már akár a Budapestet kettészelő Dunán is élvezhetik a síelést.

Három sportoló gyerekkel mindig izgalmas az élet, és minden szezonra jut valamilyen kiemelkedő esemény, ami extra figyelmet és felkészülést igényel a csapattól.

 
SZŐLLŐS NOA
 
SZŐLLŐS BENJAMIN
 
SZŐLLŐS BARNABÁS
EGYIK LEGSIKERESEBB SZEZONJÁT ZÁRTA A NIVELCO VERSENYCSAPATA
 
Az elmúlt időszak összegzése és riport a Szőllős testvérekkel
 
 
Nehéz, de sikeres évet zártak a Szőllős testvérek, Világbajnokság, Ifjúsági Világbajnokság, Universiade, Olimpiai reménységek versenye és számtalan nemzetközi megmérettetés, hogy csak a legfontosabbakat említsük.
Ez az év volt az első, amikor már teljes összpontosítással tudott a csapat az általuk megtervezett felkészülésre és később a versenyekre koncentrálni. Sajnos, az elmúlt években túl sokat kellett a NIVELCO versenyzőinek azzal foglalkozni, hogy megfeleljenek a hozzá nem értő, kicsinyes sportvezetőknek. Ma már pontosan látjuk, mennyi felesleges energiát emésztett fel ez az állandó harc, és most már biztosan kijelenthetjük, az eredmények maximálisan minket igazolnak! Az idei szezon elsődlegesen a legnagyobb nemzetközi versenyeken való részvételről szólt.
Szőllős Noa (16) utolsó éves serdülő versenyzőként a legrangosabb nemzetközi versenyeken diadalmaskodott Kelet- és Nyugat-Európában, valamint Észak-Amerikában.
Szőllős Barnabás (20) az egyik legnehezebb utat választotta: lesiklás és Super G, gyorsasági Európa Kupa versenyek és az Ifjúsági Világbajnokság Olaszországban.
Szőllős Benjamin (22): Alpesi Sí Világbajnokság Svédországban és a Téli Universiade Szibériában.
A NIVELCO ebben az évben is támogatta a Paralimpiai csapat, illetve mellettük számos tehetséges fiatal felkészülését, és reméljük, a jövőben is lehetőségünk lesz mind anyagi, mind szakmai segítséget nyújtani azoknak, akik évek óta megbíznak bennünk!
Ezúton is szeretnénk megköszönni Markus Erhardtnak a csapatunknál végzett kiemelkedő edzői munkáját, amire az egyetemi tanulmányai mellett a szabadidejéből szakított időt az elmúlt öt évben.
Egyúttal örömmel mutatjuk be csapatunk új edzőjét, Stocker Michaelt, többszörös gyepsí világbajnokot, aki április óta elsősorban Szőllős Noa felkészülését és versenyzését segíti, szem előtt tartva azt, hogy továbbra is kiemelten fontos a három testvér közös munkájának összehangolása. Szőllős Noa a következő szezontól szintén FIS versenyző lesz, ez további lehetőségeket teremt ahhoz, hogy a testvérek újra együtt, egymást erősítve versenyezhessenek.
Külön hálával tartozunk az Izraeli Olimpiai Bizottságnak, hogy segíti az álmaink megvalósítását!
 
INTERJÚ A SZŐLLŐS TESTVÉREKKEL
 
– Hogyan sikerült a felkészülésed az első teljes szezonodra izraeli színekben?
Szőllős Noa: – Nagyon jó érzés, hogy az ember szabadon választhatja meg, hogy mikor és hogyan szeretne felkészülni a szezonra, különösen azért, mert ez volt az utolsó U16-os (serdülő) évem, ami nagyon fontos volt nekem.
Szőllős Barnabás: – Tavaly az országváltás sok időt és energiát vett igénybe. Idén ez már nem volt akadály, ezért sokkal szabadabban és tervezettebben tudtam nyáron felkészülni a szezonra.
Szőllős Benjamin: – Mivel az izraeli síszövetség – jobb értékelési rendszere miatt – nagyobb mozgásteret enged nekem, ezért nyugodtan készülhettem a számomra fontos eseményekre.
– Melyek voltak azok a fontos versenyek, amelyekre kiemelten készültél?
Noa: – Mindegyik verseny fontos volt, és igyekeztem mindegyikre a legjobb tudásom szerint felkészülni, de talán a két legfontosabb nemzetközi serdülő verseny a Pokal Loka (Szlovénia) és az Alpecimbra (Olaszország) volt. Ezek voltak a legnehezebbek, és az itt elért eredményeimre vagyok a legbüszkébb.
Barnabás: – 2018-ban a JWCH-n (Junior Világbajnokság) már sikerült kiemelkedő eredményeket elérnem a gyors számokban (DH, SG), de úgy éreztem, hogy ezen még tudok javítani utolsó évesként az idei Junior Világbajnokságon.
Ebben az évben nem a pontgyűjtés volt az elsődleges célom, hanem megmérettetni magamat az Európa Kupákon a legjobbakkal, így jutottam el a világ egyik legnehezebb lesiklóversenyére is, az úgy nevezett Streif-re Kitzbüchelbe.
Benjamin: – Az első fontos verseny számomra a decemberben megrendezett SES kupa volt, mivel a szezon első versenye megerősítést nyújt abban, hogy jó volt a nyári felkészülésem.
További fontos versenyek, melyekre kiemelkedően készültem, a Svédországban megrendezett Alpesi Sí Világbajnokság és a távoli Szibériában, csodálatos körülmények között megtartott Téli Universiade voltak.
– Kik segítették a felkészülést és a versenyzést?
Noa: – Köszönettel tartozom az iskolámnak (TZW), az edzőimnek, Lukas Tippelreithernek és a NIVELCO Ski Team legújabb tagjának, Michael Stockernek, valamint a csapattársaimnak, hogy segítettek a legtöbbet kihozni magamból. A szüleimnek és a NIVELCO-nak, mert nélkülük sem sikerült volna ezt megvalósítani.
Barnabás: – Az erőnléti felkészülést az iskolai csapattal, Michael Stocker programja alapján végeztem. Az Európa Kupa versenyeken összedolgoztam az osztrák és több más nagyobb sínemzet csapataival. Ennek megszervezésében segítségemre volt edzőm Markus Erhardt, akivel a szezon végén, öt év közös munka után döntöttünk úgy, hogy szétválnak útjaink.
Benjamin: – A SES kupáig egy osztrák szakemberrel, Walter Hubmannal és a grúz síválogatottal készültem. Jókor voltam jó helyen, és ezért az eredményes SES kupa után lehetőséget kaptam, hogy csatlakozzak egy nemzetközi versenycsapathoz. A Kronplatz Racing Center a jelenlegi csapatom, és a folytatást is velük tervezem.
– Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb az elmúlt szezonban?
Noa: – Ahogy az előbb már említettem, a Pokal Loka volt a legnagyobb meglepetés számomra, az ott elért GS harmadik és SL hatodik helyezés, valamint az Alpecimbra, ahol a hibázásaim ellenére elég jó eredményt (SL 5., GS 4.) értem el. Úgy érzem büszke lehetek az egész éves teljesítményemre.
Barnabás: – A JWCH-n (Junior Világbajnokság) a lesikló záróedzésen elért 10. és a másnapi lesikló versenyen elért 17. helyezésemre. Sajnos, a JWCH szuper-óriás műlesiklás versenyén beakasztottam egy kapuba és kisodródtam a védő hálóba. A lécem széttörött, meghúzódott a lábam és a hátam, így a versenyt a következő napon már nem tudtam bevállalni. Nagyon sokat készültem erre a világbajnokságra, szerettem volna ezekben a számokban is jó eredményt elérni,  de lesz még lehetőség bizonyítani!
Benjamin: – Az Universiadén elért 18. hely szlalomban, ez a helyezés számomra nagy inspirációt ad a két év múlva megrendezendő következő Téli Universiádéra.
– Milyen további sikereket értél még el?
Noa: – Első helyezett voltam az alábbi versenyeken: Ski Interkriterium Vratna Slovakia SL, Trofeu Borrufa Andorra SL és GS, Zagreb Trophy Croatia, Barcelonette Young Citizen Cup Frankreich SG, AC, GS és SL.
Ezeken kívül még volt jó néhány dobogós helyezésem, például két második és egy harmadik hely a Whistler Cup Canada versenyen.
Továbbá hétszer állhattam fel a dobogó legfelsőbb fokára Ausztriában a tartományi versenyeken.
Barnabás: – Első hely Lackenhof (Ausztria) FIS óriás műlesiklás verseny, második hely Passo San Pellegrino (Olaszország) FIS óriás műlesiklás verseny és harmadik hely Kouty (Csehország) FIS szlalom versenyen.
Bischofswiesen Götschen (Németország) AC kombinációban 4. hely, szuper-óriás műlesiklásban 2× 5. hely. Ezen a versenysorozaton nagyon erős mezőnyben mindkét versenyszámban tudtam javítani a FIS pontjaimon is.
Benjamin: – Büszkén tekintek vissza a már említett SES kupára, amelyet szlalomban már korábban is megnyertem, de idén az óriás műlesiklás versenyen is dobogós helyezést értem el.
A világbajnokságon korábban csak az ország jogán vehettem részt, idén viszont a kvalifikációs versenyen elért kimagasló eredményem miatt indulhattam a világbajnokság óriás műlesiklás döntőjében.
A szezont egy nagyon jól sikerült szlalom versennyel zártam, amivel nagyban javítani tudtam a pozíciómat a világranglistán.
– Hogyan értékeled a szezonodat?
Noa: – Természetesen voltak jobb és rosszabb időszakok a szezonban, de a legfontosabb, hogy jól éreztem magamat, és sikerült a legtöbb kitűzött célomat elérnem.
Barnabás: – Annak ellenére, hogy ez a szezon nem a pontjavításról szólt, és legtöbbször Európa Kupa versenyeken indultam, végül mégis sikerült több számban is világranglista helyezést javítanom. Három számban is rendelkezem az olimpiai „A” kvalifikációs szinttel.
Benjamin: – Az egyik legeredményesebb szezont tudhatom magam mögött, olyan síeléssel zártam az évet, mely erőt ad a következő nyári felkészülésre és a következő évekre.
Szlalomban és Alpesi Kombinációban is rendelkezem az olimpiai „A” kvalifikációs szinttel.
– Milyen célokkal kezded meg a felkészülést a következő szezonra?
Noa: – A következő lépés a felkészülésemben, hogy decemberig sikerüljön megfelelő FIS pontot gyűjtenem ahhoz, hogy indulhassak a 2020 as Ifjúsági Olimpián Lausanne-ban. Izgatottan várom azt is, hogy megismerkedhessek új emberekkel, új helyekkel és megtanulhassam, hogy mit is jelent igazából síversenyzőnek lenni.
Barnabás: – A következő szezonban ismét többet tréningezünk együtt a testvéreimmel, így sokkal hatékonyabban segítjük majd egymást.
Benjamin: – Továbbra is szeretnék a technikai számokra koncentrálni és olyan eredményeket elérni, hogy két év múlva jobb rajtszámmal indulhassak a következő világbajnokságon, illetve Universiádén.

OFFICIAL SPONSORS:    © 2020 NIVELCO Racing Team // NIVELCO Process Control Co.  All rights reserved. Last update: 19.08.2020

   © 2020 NIVELCO Racing Team // NIVELCO Process Control Co.  All rights reserved.

OFFICIAL SPONSORS:

© 2019 NIVELCO Racing Team // NIVELCO Process Control Co.  All rights reserved.

OFFICIAL SPONSORS:

 

© 2019 NIVELCO Racing Team // NIVELCO Co.  All rights reserved.