Kihívásokkal teli év a NIVELCO SE versenyzői mögött
 
A Szőllős testvérek a váltásról, a tervekről, a nyári felkészülésről
 
 
Ismét sikeres nyári felkészülésen vannak túl a NIVELC O SE fiatal versenyzői. Májusban még az alacsonyabban fekvő ausztriai gleccsereken készült a csapat, de a nagy nyári melegek a további havas felkészülést már csak a 3600 méteren található svájci Allalin gleccseren tették lehetővé.
 
A kétezer méteres magasságban fekvő szálláshelyről, Saas-Fee faluból, minden nap hajnalban indult a csapat az 1600 méterrel feljebb lévő sípályákhoz, hogy még napkelte előtt ki lehessen használni a kifagyott havat síelésre.
Míg Európa szerte 30 °C fölötti nappali hőmérséklet volt a jellemző, addig a gleccseren szinte tökéletes téli körülmények között tudtak edzeni versenyzőink, együtt a világelit síelőivel.
Ezen a tengerszint feletti magasságon nagyon kell figyelni a megfelelő kondícióra, hiszen az oxigénhiány és a savasodás itt már nagyban meghatározza, hogy mekkora terhelést kaphatnak a sportolók. Az itteni felkészülés tudatosan előkészített edzésmunka nélkül kivitelezhetetlen lenne. A nyár folyamán lebiciklizett több ezer kilométer és a heti többszöri edzőtermi izomfejlesztés is azt a célt szolgálta, hogy mind a felkészülés, mind a versenyszezon zökkenőmentesen legyen kivitelezhető. Természetesen mindezt szigorú orvosi vizsgálatok mellett kellett végrehajtani, ami ma már elengedhetetlen az élsportolók számára.
Időközben Benjamin egy új sportágban is kipróbálta magát, és az őszi szezonban leigazolt focistaként futballozik a budapesti Hidegkúti Sport Club színeiben.
Versenyzőink – életükben először – részt vettek egy professzionális stúdiófotózáson is, melynek során egy szép nyári délutánon teljes téli felszerelésben bevonultak egy budapesti stúdióba – nem kis meglepetést okozva a fotósoknak!
Ez a nyár sem múlt el apró bosszúság nélkül, hiszen egy kisebb baleset hátráltatta Noa felkészülését, aki augusztus utolsó hetében, az első iskolai edzésen eltörte a mutatóujját. Szerencsére a szeptember végi edzőtábor idejére a sérülés gyakorlatilag rendbejött, így Noa itt már fájdalommentesen tudta ütni a szlalom kapukat.
Riport a Szőllős testvérekkel
– Milyen érzés az országváltás után új színekben versenyezni?
Benjamin: – Magában a versenyzésben nem érzek különbséget, hiszen amikor rajthoz állok, ugyanúgy a saját legjobb teljesítményemet próbálom elérni, és ebben nem befolyásol az, hogy milyen zászló van a lesiklómon.
Barnabás: – A síelés egy egyéni sport, igazából az, hogy milyen színekben versenyzem, nem befolyásolja az eredményeimet.
Noa: – Nincs igazán különbség. Az egyetlen dolog, ami miatt kissé furcsán érzem magam, amikor valaki megkérdezi: „Szóval honnan jössz?” Ilyenkor nem igazán tudom, mit válaszoljak, de tényleg ez az egyetlen kicsit zavaró momentum.
– Okozott-e nehézséget a felkészülésben az országváltás?
Benjamin: – Igen. Elsősorban, nagy volt a csalódás, mivel nem a teljesítményem, hanem kisstílű anyagi és szakmai nézeteltérések miatt vették el tőlem a lehetőséget, hogy magyar színekben versenyezzek. A második nehézség az volt, hogy teljesen át kellett gondolnom a síversenyzéssel kapcsolatos céljaimat.
Barnabás: – A helyzet, ami miatt végül váltanom kellett, megrövidítette és megnehezítette az előző szezonomat.
Noa: – Nem. Ritkán edzettem a magyar csapattal, és a mostani helyzet sem olyan, mintha egy izraeli csapattal kellene edzenem, mert még mindig ugyanabba a sí-iskolába járok, ugyanazokkal az edzőkkel és ugyanazzal a csapattal.
– Milyen az új csapat?
Benjamin: – Az új csapat fő tulajdonsága az, hogy kicsi, hiszen az egész izraeli sí válogatott csak a NIVELCO versenyzőiből és egy további férfi versenyzőből áll. Ez az új helyzet a felkészülésben gyakorlatilag semmit nem változtat, hiszen eddig se a válogatottal együtt készültem.
Barnabás: – Igazából a csapat, akikkel dolgozom, nem változott, az edzőnk kitartott mellettünk, és az iskolai csappattal is tudok még együtt dolgozni.
Noa: – Mint korábban mondtam, ritkán edzettem a magyar csapattal, de a bátyáim mindig támogattak, így nem olyan nagy a változás számomra.
– Hogyan sikerült a 2017/2018 szezon?
Benjamin: – Amilyen jól kezdődött, olyannyira nehéz is volt. Úgy kezdtem el a szezont, hogy nem tudtam, melyik irányba menjen a karrierem, inkább a gyors, vagy inkább a technikás számok felé. Ezért a szezon közepéig az időmet a gyors számokra áldoztam, de az eredmények nem úgy jöttek, ahogy reméltem. Utána kipróbáltam magam a technikás számokban. Ahogy az várható volt, az első versenyek az átállás után nem végződtek jól, de a szezon vége felé egyre jobbak lettek az eredmények, és már tudom, hogy ezt az utat szeretném folytatni.
Barnabás: – A késői szezonkezdés ellenére eredményes szezonom volt. Az olimpiáról ugyan le kellett mondanom az országváltás miatt, de az ifi világbajnokságon részt tudtam venni.
Noa: – Az elmúlt szezon meglepően jól ment. Nagyon sokat voltam a dobogón, és szinte mindig a top 10-ben. Úgy gondolom, hogy az egyetlen szezon, ami ezt felülmúlta, az 2016/17-es volt.
– Melyik volt a legsikeresebb versenyed?
Benjamin: – Mivel ebben a szezonban csak egyszer álltam a dobogó legfelső fokán, ezért azt a szerb GS (óriás műlesiklás) versenyt mondanám a legsikeresebbnek, amelyiket megnyertem.
Barnabás: – Az ifjúsági világbajnokságon Davosban résztvettem az összes versenyszámban, de a lesiklás versenyszámban elért 19. helyezés igen jónak mondható.
Noa: – Ez nehéz kérdés, mivel a kedvenc versenyeim az Andorra és a Whistler kupa voltak, de a legsikeresebb futamok valószínűleg Zágráb és Škofja Loka/Pokal Loka voltak.
– Hogyan készültél a nyáron a következő szezonra?
Benjamin: – Ami a száraz edzést illeti, először a karrieremben, nagyrészt egyedül készültem a nyáron, és az edzéstervem kialakításába is sok beleszólásom volt. Kíváncsi vagyok, hogy ez a döntés melyik irányba fogja befolyásolni a szezonomat.
Barnabás: – Nyáron elsősorban erőnléti edzéssel készülök a következő havas szezonra, biciklizéssel és konditermi erősítéssel.
Noa: – Többnyire állóképesség növelő tréninggel. Más szavakkal, egész nyáron kerékpároztam.
– Milyen elvárásaid vannak a 2018/19 szezonban?
Benjamin: – Mivel már tudom, hogy csak a technikás számokra szeretnék koncentrálni, ezért ezekben a számokban nagyobb fejlődést várok el magamtól, és ez remélhetőleg több győzelemmel fog járni.
Barnabás: – Szeretnék a gyors számokra koncentrálni, ezért kicsit változott a felkészülési programom, és idén szeretném magamat az Európa-kupa futamokon kipróbálni. Remélem, sikerül jó eredményeket elérnem, de a havas tréningek még csak most fognak elkezdődni, nem tudom, hogy milyen formában leszek.
Noa: – Nagyon remélem, hogy ez egy sikeres év lesz, hiszen ez az utolsó évem, mielőtt áttérnék a FIS-re, de tudom, hogy az eddigieknél is keményebben kell dolgoznom e cél elérése érdekében.
– Melyek lesznek a legfontosabb versenyeid?
Benjamin: – Az idei szezonban a világbajnokságon szeretnék újra rajthoz állni, és először szeretném magam az Universiade-n kipróbálni. De a karrierem szempontjából legfontosabb versenyek még nem tudom melyek lesznek.
Barnabás: – A 2019-es Junior világbajnokság.
Noa: – Mindegyik. Úgy gondolom, hogy ez az év arról fog szólni, hogy kiélvezzem az utolsó U16-os évem minden másodpercét, és mindenkinek megmutassam, hogy készen állok a FIS-re.
 
TOVÁBBRA IS SIKERESEK A SZŐLLŐS TESTVÉREK
 
Akadályok után új lehetőségek a NIVELCO SE életében
A 2017/2018-as síszezon kezdetben váratlan nehézségek elé állította a NIVELCO SE versenyzőit. A Magyar Síszövetség vezetősége arra az elhatározásra jutott, hogy nem szeretne a továbbiakban a NIVELCO SE három tehetséges, utánpótláskorú versenyzőjével foglalkozni. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy nem kaptak engedélyt a versenyzésre, ezért nem maradt más választása a csapatnak, mint keresni egy olyan országot, ahol lehetőség van az álmaik megvalósítására. Nem volt kérdés, hogy ez az ország Izrael lesz, mert Szőllős Péter korábban több éven keresztül segítette munkájával az izraeli alpesi sí csapatot. Sajnos, a szigorú nemzetközi szabályozás miatt az országváltással a 2018-as téli Olimpián való részvétel lehetősége annak ellenére meghiúsult, hogy a versenyzők teljesítették az „A” kvalifikációs szintet.
Öröm az ürömben, hogy a fiúk felkészülési kedvét a mesterségesen eléjük gördített akadályok sem tudták elvenni, így május és október között komoly alapozó, majd októbertől havas edzéseken vettek részt.
 
Szőllős Benjamin az edzések mellett októberben sikeres Matura (érettségi) vizsgát tett, ezzel befejezte tanulmányait a TZW/Waidhofen an der Ybbs iskolában, és felvételt nyert a bécsi IBS egyetemre.
 Benjamin a versenyzést csak 2018 januárjában tudta megkezdeni. Szlovéniában mindjárt az első óriásműlesikló versenyén – egy több mint 100 fős mezőnyből – a 10. helyezést érte el, javítva eddigi versenypontjain is. A következő versenysorozat a cseh bajnokság volt, ahol több top tízes eredmény után, alpesi kombinációban két cseh olimpikon mellett az immár izraeli színekben versenyző Szőllős Benjamin lett a harmadik.
A folyamatos edzések és egy két sikertelenebb verseny után következett egy szerbiai versenysorozat, ahol sikerült ismét jó pár dobogós (egy 1., három 2. és egy 3.) helyezést elérni. A viszonylag késői szezonkezdet ellenére is sikerült 40 versenyen részt venni, és a kezdeti nehézségek ellenére igen szépen helytállni.
 
Szőllős Barnabas is januárban kezdte meg a versenyzést, és bár neki nehezebben indult a szezonja, mint bátyjának, Benjaminnak, később annál inkább jöttek a fantasztikus eredmények. Az első ilyen kiemelkedő eredménye a szlovák bajnokságon SG-ben elért 2. helye volt. Majd a februárban Davosban megrendezett ifjúsági világbajnokságon elért lesiklás 19. helyével (az első helyezettől összesen 1,21 mp hátránnyal) és SG 29. helyével bebizonyította, hogy megvan az esélye, hogy a világ élmezőnyébe tartozhasson.

 

 
Benjamin és Barnabás általában ugyanazokon a versenyeken szoktak indulni, idén ez annyiban változott, hogy míg Benjamin a technikai számokat kedveli jobban (SL, GS), addig Barnabás a gyors számokat részesíti előnyben (SG, DH). Ez a kettészakadás viszont komoly terheket ró a csapatra, mind anyagilag, mind emberileg. A szorgalmas felkészülés viszont meghozta gyümölcsét, és Barnabásnak sikerült az Európa kupán is jó pontot csúsznia, annak ellenére, hogy a rendkívül erős mezőnyben
nagyon magas rajtszámmal startolhatott csak el, és a csekélynek mondható 1,66 mp lemaradása az első helyezetthez képest csak az 53. helyre volt elég. Az elmúlt szezonban 38 versenyből 10 top tízes eredményt ért el, és kétszer állhatott dobogón, valamint FIS pontjain 3 versenyszámban is sikerült javítania. Csak így tovább!

 

Szőllős Noa, a legkisebb testvér, idén kezdte meg tanulmányait a waidhofeni TZW sí iskolában, ami a versenyeredményein is meglátszik. A rendszeres erőnléti és havas edzések hatására Noa nagyon sokat fejlődött. Az U16-os korosztályban, ahol idén ő a fiatalabb évjárat, számtalan nagyszerű eredményt ért el Ausztriában és a nemzetközi versenyeken is, amivel mindenkinek kellemes meglepetést okozott. Az alsó-ausztriai kupasorozatban idén versenyzett először, és egy elrontott versenyen kívül minden alkalommal a dobogóra állhatott.
Nemzetközi szereplését a szlovákiai Vratnán januárban megrendezett viadalon indította egy GS harmadik helyezéssel, majd következett Andorra, ahol egy GS 2., egy AC 4., egy SG 1. és egy SG 4. helyezéssel hívta fel magára az ifjú izraeli síelő a figyelmet. A Pokal Loka verseny már egy nagyon komoly nemzetközi serdülő viadal, ahová több mint 30 országból érkeznek versenyzők, de itt is sikerült egy 6. és egy 9. helyezést elérni. Majd következett Zágráb egy Sl ezüst és egy GS bronzéremmel, a Steier bajnokság két arany- és egy ezüstéremmel, egy francia versenysorozat 4 versennyel, ahol sikerült mind a 4 versenyszámban elhozni az aranyérmet. A 2017/2018-as szezon végére a kanadai Whistler kupán elért SG 7., GS 7. és SL 3. helyezés tette fel a pontot.
További sok szép sikert és balesetmentes versenyzést kíván a NIVELCO zRt.!

OFFICIAL SPONSORS:    © 2020 NIVELCO Racing Team // NIVELCO Process Control Co.  All rights reserved. Last update: 19.08.2020

   © 2020 NIVELCO Racing Team // NIVELCO Process Control Co.  All rights reserved.

OFFICIAL SPONSORS:

© 2019 NIVELCO Racing Team // NIVELCO Process Control Co.  All rights reserved.

OFFICIAL SPONSORS:

 

© 2019 NIVELCO Racing Team // NIVELCO Co.  All rights reserved.